Hvor seiler vi?

Hvor seiler vi?

til startsiden

Sandsbukta

er klubbens faste base lengst nord i Eikeren. Innerst i bukta er det grunn sandstrand, og gressmatte til å rigge på. Her har vi også to containere med utstyr til utlån for klubbens medlemmer. Sandsbukta er beste utgangspunkt på vindretninger mellom sør og sørøst. På gode sommerdager kan solgangsbrisen komme opp i 8 - 10 meter/sek. Sønnavinden driver dessuten overflatevann inn i bukta, så badetemperaturen kommer fort over 20 grader! Selve bukta byr på trygge forhold for nybegynnere, mens mer drevne seilere foretrekker å krysse ut på selve Eikeren hvor vinden er sterkere og bølgene høyere.


Fiskumvannet

er et brukbart alternativ på mange vindretninger, fra sørvest via vest til nordøst. Vinden her er sjelden jevn, så det er en fordel om brettet er stort nok til å flyte gjennom "vindhullene". Enklest er det å gå ut ved brygga på odden vest for Sundhaugen, eller fra bukta på vestsida av denne, avhengig av vindretning.


"Berga"

- eller Snipan som det egentlig heter, er vår favorittplass på nordvest, og du finner neppe bedre på østlandet. Fra Sandsbukta kjører du ca. 8 km sørover langs Eikeren. Like etter at du har passert "elgskiltet", ser du parkeringsplassen til høyre ved veien. Herfra følger du stien ned til svabergene. "Berga" byr på sterkere og jevnere vind enn Fiskumvannet, og på virkelig gode dager blir det ganske pene bølger. Når nordvesten pisker Eikeren er dette et sted hvor sinkeren kommer til sin rett. Men selv om det er grunt inne ved land, er dette ikke et sted for nybegynnere. Er du usikker på om du klarer å seile tilbake til utgangspunktet, bør du heller velge Fiskum.


Sandtangen

Skal vi være pirkete, så hører Sandtangen egentlig hjemme under "Vestfoldkysten". Odden på sørvestsida av Drammensfjorden finner du like utenfor bygrensa i Svelvik kommune. I hovedsak er spoten seilbar på samme vindretninger som Sandsbukta, men siden Drammensfjorden er bredere og mer krum enn Eikeren, er den mer tolerant for ren sønnavind, og er også brukbar om vinden dreier ørlite grann på sørvest. Det gjelder særlig farvannet fra Sandtangen og lenger utover i fjorden. Da kan spoten være et godt alternativ til Sandsbukta.
Du kommer dit ved å kjøre riksvei 319 fra Drammen mot Svelvik. Etter ei god mil passerer du ei småbåthavn i ei bukt. Etter den skal du ta til venstre på en ganske smal vei som er merket gang- og sykkelvei, men som er tillatt å kjøre ut til parkeringsplassen. Se kart her.

Sandtangen har en fin - litt liten - riggeplass med grasmatte, og ei utmerket sandstrand der du kan stikke rett ut i åpent farvann på fjorden. På fine sommerdager er det viktig at vi er oppmerksomme på, og tar hensyn til badende.


Vestfoldkysten

Tønsbergdistriktet: Ikke alle vindretninger er seilbare lokalt. Særlig gjelder det østavind som hverken kommer inn på Eikeren eller Fiskumvannet. Sterk vind fra denne retningen er ikke vanlig i sommerhalvåret, men særlig om høsten kan det være fine dager på Ringshaug like nord for Tønsberg. Den fine sandstranda er tilholdsted for den lokale klubben, så her seiler du ikke alene. Enda litt lenger nord ligger Skallevoll som er særlig bra på sør - sørøst. Blir det mer nord enn øst, er Åsgårdstrand et godt alternativ til Ringshaug. Hvasser Syd er beste sørvest-spot i dette området.
En for oss nyoppdaget sørvestspot er Seilerhytta, som er Larvik Seilforenings hovedkvarter i Viksfjorden som stikker inn på østsida av Larviksfjorden. Dette er den nærmeste muligheten på denne vindretningen om du f.eks. kjører fra Kongsberg.

Brunlanes: Dreier det videre mot vest, er Omlidstranda ved Helgeroa vårt førstevalg. Riktignok kan vestavind seiles på Fiskumvannet, men når meteorologen viser pil med "12" fra sørvest eller vest, trekkes vi mot kysten. For å komme til Omlid kjører du mot Nevlunghavn, forbi avkjøringen til Helgeroa, og tar av på skiltet vei mot Omlid. Du følger veien rett fram over campingplassen og tar til venstre mot båthavna. Også her treffer du "locals", bl.a. fra Sandefjord og Brevik, og det kan bli trangt på rigge- og parkeringsplassen. Omlid er seilbar på all slags vestavind. Den er som regel sterk og jevn, men kan variere både på retning og i styrke i løpet av seildagen. Stedet egner seg best for freeride og slalåmseiling. Bølgene er korte og krappe, og når vinden øker på, kan de danne fete ramper for luftige svev. Dreier vinden over på sør - sørøst, er det kort vei over til Omrestranda ved Nevlunghavn.


Lista

Lista er blant Norges mest vindsikre områder i sommerhalvåret, og har vært et fast reisemål for EBKs medlemmer siden tidlig på 90-tallet. Deltakelsen og antall turer pr. sesong har variert gjennom tidene, men noen dager i fellesferien var det alltid Eikeren-seilere på Bausjestranda (bilde t.v.). Her er det nordvesten som gjelder (det er denne retningen solgangsbrisen har vest for Lindesnes), og ligger det et høytrykk over England, kan den fort komme opp i både 12 og 15 m/sek. Inne i bukta er det i hovedsak snakk om flattvannseiling, men utafor "steinen" møter du bølger som kan sende deg høyt til værs. "Klassisk" bølgeseiling er det sjelden forhold til i sommerhalvåret, men sinkeren og de små seilene må du ha med! Noe annet du kan trenge er ei varm våtdrakt. Selv om det er varmt sommervær, synker vanntemperaturen til 12 - 14 grader når nordvesten har herjet noen dager.

Sesongen 2008 og 2009 har Bausje dessverre vært stengt for alle former for surfing hele året, og vi har derfor måttet finne nye spots i området. Utenfor fuglefredingsområdet, ved tettstedet Borhaug, er det fine muligheter for flattvannseiling inne i moloen på Tjørvehavn. Her er vinden vel så jevn som på Bausje, og spotten er ideell for freestyle og slalåmseiling. På nordvestsiden av moloen kan du gå ut i den såkalte Pisserenna og komme rett ut i bølgene (bilde t.h.). Her er det ganske røffe forhold, og ingen vennlig sandstrand som tar deg i mot om du får problemer. Renna må derfor betegnes som en spot for viderekomne. Vi håper at den nye forvaltningsplanen som utarbeides for Listastrendene igjen vil åpne for surfing på Bausje, men inntil videre er det "Flætten" og "Renna" som gjelder. Alle disse stedene er rimelig sikre i juli, men drar du i mai, er østlige vindretninger mest vanlige, og da finner du best forhold i store Havika noen kilometer lenger øst. Merk at det bare er midtre delen av denne vika som er åpen for surfing.

Det finnes campingplasser og andre overnattingsmuligheter i området, men vi foretrekker å slå opp teltet på stranda (bildet i midten).
til toppen
til startsiden.